Zudar

Zudar is een schiereiland van ongeveer 18 vierkante kilometer dat behoort tot het eiland Rügen. Tot 2004 was Zudar een zelfstandige gemeente. Vanaf juni 2004 maakt Zudar deel uit van de gemeente Garz. Zudar bestaat op zichzelf weer uit acht kleinere kernen. De bekende gynaecoloog Max Hofmeier, die later lector werd aan de Universiteit van Würtzburg, werd op het eiland Zudar geboren.

Bezienswaardigheden in Zudar

Wanneer je Zudar bezoekt kun je er typische landarbeidershuisjes uit de jaren zestig van de vorige eeuw bekijken. Ook de St. Laurentiuskerk is zeker een bezoek waard. Deze kerk stamt uit de 14e eeuw, en was tot 1370 een bekend bedevaartsoord omdat de kerk een Mariabeeld bezat waar pelgrims graag voor naar Zudar kwamen. Maar toen in 1372 een schip met pelgrims verging eindigden deze pelgrimstochten. Dankzij diverse renovaties en reparaties in de 20e eeuw is de kerk nog in uitstekende conditie. Het geboortehuis van Ernst Moritz Arnd, een bekende Duitse schrijver, historicus en vrijheidsstrijder die leefde van 1769 tot 1860 is ook als bezienswaardigheid te bezoeken. Maar ook de natuur op het eiland is het bekijken meer dan waard, zoals dat eigenlijk voor het gehele eiland Rügen geldt. Mensen die Zudar bezoeken tijdens hun verblijf op Rügen doen dit voor de mooie uitzichten over het water en de rust en schoonheid van de natuur.

Ligging en verbinding Zudar met het Rugen

Het smalste punt van Zudar is 900 meter breed. Het hoogste punt op het eiland ligt op 25 meter boven zeeniveau. Het meest zuidelijke punt van het eiland Rügen bevindt zich ook op het schiereiland Zudar, dit is de Palmer.
Zudar speelt een belangrijke rol in de verbinding tussen het eiland Rügen en het Duitse vasteland. Naast de vaste oeververbinding is de veerverbinding tussen Zudar en het op het vasteland gelegen Stahlbrode de belangrijkste verbinding.