Putbus Rugen

Putbus is de jongste stad op het eiland Rügen en daarnaast ook de oudste badplaats van het schiereiland. Sinds 1997 is Putbus nationaal erkend als badplaats. In het Engels wordt Putbus ook wel aangeduid als White City, vanwege de vele witgekalkte huizen die er te vinden zijn. Een andere bijnaam is Rose City, omdat veel historische gebouwen worden gesierd door omvangrijke rozenstruiken. Putbus is een zeer groene stad. Bijna 90 procent van het oppervlak van Putbus is groen. De stad heeft ruim vierduizend inwoners.

Het kasteelpark Putbus

De belangrijkste trekpleister is het vrij toegankelijke kasteelpark. Het voormalige kasteel van Putbus werd gesloopt in de jaren 60 van de vorige eeuw. Maar de bijgebouwen zoals de stallen, de Orangerie en het terras zijn bewaard gebleven. In de Orangerie en de stallen worden tentoonstellingen en voorstellingen gegeven die tegen betaling zijn te bezoeken. Het grootste gebouw van Putbus is het Pädagogium, dat tot 2014 in gebruik is geweest als opleiding voor informatica specialisten.

Smalspoorlijn Rasender Roland

Putbus is het startpunt van de bekende smalspoorlijn Rasender Roland. Deze spoorlijn werd gebouwd tussen 1895 en 1899 en doet ook Binz en Göhren aan. Vandaag de dag is deze spoorlijn allen nog in gebruik voor toeristen. Er rijden ook oude stoomtreinen. Later werd de spoorlijn verlengd naar Lauterbach, en daarbij ook verbreed naar normaal spoor, zodat er nu ook moderne treinen kunnen rijden. Een rit met de trein is zeker de moeite waard, je kunt genieten van de prachtige natuur en er is voldoende gelegenheid om onderweg foto’s te maken van de omgeving.

Evenementen in Putbus

In Putbus wordt jaarlijks in mei het Putbus Festival gehouden met concerten op diverse plaatsen in de stad. In juni vindt het jaarlijkse havenfeest van Rügen plaats en in september kun je in Putbus genieten van het cabaretfestival. Wanneer deze evenementen precies plaatsvinden wordt op de websites van de plaatselijke VVV aangekondigd.