Lauterbach Rugen

Lauterbach is een deelgemeente van Putbus op het eiland Rügen. De spoorlijn op Rügen die begint in Bergen en loopt via Stralsund en Sassnitz eindigt er diverse keren per dag. Lauterbach heeft een haven en je kunt er behalve van de smalspoorbaan van Rügen, de Rasender Roland genoemd, ook gebruikmaken van het normaalspoornetwerk waarmee je vanaf Rügen naar het vasteland van Duitsland kunt reizen. Het eiland is via een oeververbinding met het vasteland verbonden, dus de overtocht kan niet alleen per boot maar ook per auto of trein worden gemaakt.

De geschiedenis van Lauterbach

Al in 1819 werd het gebied waar nu Lauterbach ligt door mensen bewoond. Er werd een papiermolen gebouwd. In 1817 liet Prins Wilhelm Malte zu Putbus er een badhuis bouwen. Dit werd in de DDR-tijd gebruikt als rusthuis voor de mijnwerkers die in de omgeving werkten. Maar Lauterbach werd pas in 1840 gesticht, toen er een haven werd gebouwd omdat de ligging gunstier was dan die van het nabijgelegen Neuendorf. In die tijd telde Lauterbach slechts zeven huizen. De aanleg van de haven maakte het mogelijk dat schepen uit Zweden en stoomschepen uit Stettin en Stralsund in Lauterbach konden aanleggen. Dat zorgde voor een bloeiende economie van scheepsbouw, visserij en handel. Ook de badhuizen, waarmee aanvankelijk inkomen werd vergaard toen Lauterbach werd gesticht bleef ook nog lang bestaan. Het treinstation van Lauterbach heet Lauterbach Mole, vernoemd naar de papiermolen die er werd gebouwd in het begin van de 19e eeuw.

Waarom gaan toeristen naar Lauterbach?

Behalve de visserij en de scheepsbouw is toerisme ook een belangrijke bron van inkomsten voor de inwoners van Lauterbach. Er zijn diverse hotels te vinden. De haven is ook geschikt voor jachten, en daarnaast kun je vanuit Lauterbach het nabijgelegen eiland Vilm bezoeken, waar mooie natuur te bezichtigen is. De in Duitsland bekende fotograaf Botho Waldorf werd in Lauterbach geboren in 1945