Güttin Rugen

Omdat Rügen geen groot eiland is vind je er ook geen grote plaatsen. Er zijn alleen dorpen, en daar is Güttin er één van. Güttin is vooral bekend omdat in de buurt van deze plaats het enige vliegveld van Rügen te vinden is. Het vliegveld ligt zo’n acht kilometer ten zuiden van de plaats Bergen. Het vliegveld is niet groot, er mogen alleen vliegtuigen opstijgen en landen met een maximum gewicht tot 5/7 ton. Daarom wordt het vliegveld ook aangeduid als Regionalflugplatz, er komen alleen vliegtuigen die vanuit Duitsland of Denemarken vliegen. Als je vanuit het buitenland naar Rügen wilt vliegen kun je bij voorbeeld overstappen in Hamburg.

Hoe bereik je Güttin?

Güttin en het vliegveld liggen aan de belangrijke doorgaande weg de B 96. Reis je met het openbaar vervoer dan kun je de treinverbinding tussen Sassnitz en Stralsund nemen. Güttin heeft geen eigen treinstation, de dichtstbijzijnde halte is Teschenhagen, dat ligt op zo’n 3 kilometer van Güttin. Je kunt vanaf het vliegveld bij Güttin verschillende rondvluchten boven het eiland maken. Er zijn acht verschillende routes die worden gevlogen. De prijs voor een rondvlucht boven Rügen varieert van 54 euro voor een vlucht van ongeveer 20 minuten tot 229 euro voor een vlucht van anderhalf uur.

De geschiedenis van het vliegveld bij Güttin

Het vliegveld van Rügen bestaat nog niet zo lang. Pas in 1982 werd het geopend, het vliegveld had toen alleen een grasbaan voor het starten en landen van vliegtuigen en dus konden er alleen kleine toestellen landen en opstijgen. Er werd gevolgen met Let Z-37 en Antonov AN-2 toestellen. In 1993 kreeg het vliegveld een geasfalteerde start- en landingsbaan en werden er ook chartervluchten uitgevoerd naar Berlijn, Bornholm en Hamburg. In 1998 werd het vliegveld verder gemoderniseerd. Er werd een heuse terminal gebouwd met een verkeerstoren en een restaurant. Er kwam ook een bovengronds tankstation voor vliegtuigen.