Met de camper naar Rugen

Met de camper naar Rügen

Vanaf het moment dat de Berlijnse Muur viel en Duitsland herenigd werd, heeft het eiland Rügen zich ontpopt als een ware magneet voor reizigers die verlangen naar avontuur. Gelegen in de schitterende Oostzee, biedt Rügen met zijn uitgestrekte gouden stranden en adembenemende krijtrotsen de perfecte setting voor een onvergetelijke camperreis Rügen. Wij, met een passie voor unieke ervaringen en vrijheid, kozen voor een campervakantie Rügen om het eiland in alle rust te verkennen. De charme van het eiland betoverde ons direct en we zijn benieuwd wat voor avonturen er nog meer in het verschiet liggen.

Onze reis startte vanuit Nederland, waar wij vol verwachting en met een goed voorbereide camper begonnen aan ons avontuur. De tocht naar het grootste en misschien wel meest veelzijdige eiland van Duitsland beloofde veel goeds. De verwachtingen waren hoog, maar Rügen heeft de reputatie van een idyllisch eiland waar je het ultieme gevoel van vrijheid kunt ervaren – precies wat wij zochten in onze met de camper naar Rügen reis.

Belangrijkste Inzichten

 • Rügen is sinds de Duitse hereniging een populaire bestemming voor campervakanties.
 • Het eiland biedt het perfecte decor voor een camperreis Rügen, met zijn natuurlijke schoonheid en keizerlijke allure.
 • Ook buiten het hoogseizoen is Rügen een ideale locatie voor diegenen die de drukte willen mijden en op zoek zijn naar rust.
 • De voorbereiding van de camper en routeplanning zijn essentieel voor een zorgeloze vakantie.
 • Het reizen met de camper biedt een gevoel van vrijheid en maakt het mogelijk om het eiland op eigen tempo te ontdekken.

De Betovering van Rügen’s Natuur

Onze reis op Rügen heeft ons gebracht langs adembenemende natuurparken, stuk voor stuk parels van de Rügen Duitsland Oostzee regio. Eén ding is zeker: de natuurparken Rügen belichamen de essentie van wat natuurliefhebbers zoeken. Hier, verscholen tussen zacht wuivende bomen en kleurrijke bloemenzeeën, vinden reizigers met hun campers rustgevende camperplekken Rügen, die volledig opgaan in de omgeving.

 

Het is alsof elke centimeter van dit eiland, van de majestueuze krijtrotsen tot aan de linten van ongerepte stranden, zorgvuldig is ontworpen om ons te herinneren aan de puurheid van de natuur. In het bijzonder is het Naturerbe Zentrum een echte ontdekking gebleken, waar de uitkijktoren en Baumwipfelpfad niet alleen een panoramische blik over Rügen bieden, maar ook het hart raken met hun toegankelijkheid. Zelfs voor diegenen onder ons die de wereld vanuit een rolstoel ervaren, wordt hier een venster op de wereld geopend.

Hieronder is een overzicht van de meest idyllische natuurparken en camperplekken die we op Rügen hebben ontdekt:

Natuurpark Kenmerken Toegankelijkheid Camperplekken in de buurt
Nationalpark Jasmund Witte krijtrotsen, oude beukenbossen Wandelroutes, ook voor mindervaliden Diverse spots omringd door natuur
Naturerbe Zentrum Rügen Boomtoppenpad, uitkijktoren Volledig rolstoelvriendelijk Comfortabele faciliteiten
Natuurschutzgebiet Insel Vilm Geïsoleerd natuureiland, zeldzame plantensoorten Enkel met gids en na registratie Nabijgelegen haven met uitzicht op Vilm

We hebben ons vaak laten betoveren door de natuurlijke charme van Rügen, en keer op keer vinden we ons terug bij de vraag: is dit nu de ware luxe die het leven te bieden heeft? Het antwoord vinden we keer op keer in de serene stilte van de natuurparken en de eenvoud van het leven op de camperplekken.

Onze Reisvoorbereiding voor Rügen

Als avonturiers op wielen hebben wij ons minutieus voorbereid op de reis naar het prachtige Rügen. We beseffen dat een goede voorbereiding essentieel is om maximaal te kunnen genieten. Daarom delen we onze ervaringen en tips om jullie te helpen bij de voorbereiding op een onvergetelijke campervakantie op Rügen.

De Route naar Rügen

De route naar Rügen is een schilderachtige tocht die ons langs historische steden en door het gevarieerde Duitse landschap voert. We plannen onze reis zodanig dat we files kunnen vermijden en zo de de route naar Rügen vlotter kunnen afleggen. Vooral rond Bremen en Hamburg kan het druk zijn, dus daar kiezen we voor de rustigere uren.

 

Paklijst en Campercheck

Voor het vertrek is het belangrijk onze camper in topconditie te hebben. We doorlopen een complete campercheck en stellen een gedegen paklijst campervakantie Rügen samen. Hierbij denken we aan zaken als veiligheidsitems, maar ook aan de gezellige extra’s die het camperen op Rügen zo aangenaam maken.

Verblijf en Camperplekken Rugen

We hebben diverse opties onderzocht met betrekking tot Rugen campings voor campers. Ons oog is gevallen op de gastvrije camperplek Oase en een idyllische camping in Schaprode. Deze plekken bieden zowel rust als de benodigde voorzieningen voor een comfortabele overnachting dichtbij de natuur van Rügen.

Met een doordachte route, uitgekiende paklijst en geselecteerde camperplekken, is camperen Rügen een belevenis die vrijheid en ontspanning optimaal combineert. De volgende keer dat je overweegt een camper te huren, denk aan camperverhuur Rügen, want dit eiland is een paradijs voor camperreizigers. Wellicht tot ziens op een van de campings of onderweg naar dit schitterende eiland!

Met de camper naar Rugen: De Eerste Indrukken

Onze met de camper ondernomen reis naar Rügen was er een die ons van de eerste momenten af aan niet meer losliet. Het vredige eiland verwelkomde ons met open armen, waarbij de toegangspoort Stralsund een diepe indruk achterliet op ons avontuurlijke hart. De historische wateren en gotische gebouwen zetten de toon voor wat nog komen ging op dit prachtige Oostzee-eiland.

Lopend over de geplaveide straten van Stralsund, kon ons avontuurlijk camperen Rügen beginnen. We dronken een kopje koffie met uitzicht op de haven voordat we onze camper weer instapten om de binnenwegen van dit unieke eiland verder te verkennen.

Wat volgde waren dagen gevuld met ontdekkingen in de minst bekende hoeken van Rügen, waar de natuur overheerst en verrassingen om elke bocht van de weg liggen. We troffen er charmante campervelden aan, recht uit de schilderachtige boeken van vroeger, en we stortten ons op het Trabifahren, een nostalgische activiteit die ons plotsklaps terugbracht naar vervlogen tijden.

 • Overdag ontdekken en ’s avonds reflecteren in de sereniteit van onze camper
 • Dwalen onder de uitgestrekte hemel en het groene bladerdek van Rügen’s bossen
 • De krijtrotsen bewonderen, die op de werelderfgoedlijst staan

Deze reis was meer dan alleen maar een uitje; het was een ervaring die ons leerde te genieten van de eenvoud, van het Rügen met de camper leerde ons te vertragen en te koesteren wat voor velen verborgen blijft.

Cultureel Erfgoed: Stralsund en de Krijtrotsen

Wanneer we de geschiedenis en cultuur van Rügen willen begrijpen, vormt het historisch Stralsund het perfecte startpunt. Deze Hanzestad, met zijn rijkdom aan middeleeuwse architectuur, getuigt van een verleden waarin kooplieden en zeelieden hier hun handelsnetwerken uitsponnen. We bezoeken de oude kerken, de indrukwekkende stadsmuren en de historische pakhuizen, en voelen ons verplaatst naar vervlogen tijden.

Na Stralsund te hebben verkend, richten we onze aandacht op de natuurlijke pracht van Rügen, waar de beroemde krijtrotsen ons aandachtig roepen. Bekend van vele schilderijen en literaire vermeldingen, staan de krijtrotsen trots op de werelderfgoedlijst van UNESCO, en zijn ze een herkenbaar symbool van dit majestueuze eiland. Hun imposante hoogte en de zuiverheid van de witte krijtsteen vormen een contrast met de groene bossen eromheen en het blauw van de Oostzee.

Tijdens ons bezoek aan deze iconische kliffen voelen we ons nietig en onder de indruk van de natuurkracht, waardoor we des te meer beseffen hoe bijzonder het is dat deze plek is behouden. Het bevestigt onze overtuiging dat de rijke historie van Stralsund en de natuurlijke schoonheid van Rügen’s krijtrotsen gezamenlijk een onmiskenbaar hoofdstuk vormen in de culturele erfgoed van Duitsland.

Landelijk Rügen: Rust en Verrassingen

Te midden van het natuurschoon Rügen, ver van de bruisende badplaatsen, ontvouwen zich verstilde landschappen die garant staan voor authentieke camperervaringen. Hier, aan de westkust, openbaart zich een ongekende diversiteit Rügen, rijk aan tradities en eenvoudigweg perfect voor zij die rust zoeken op hun campervakantie.

Camperplek Oase: Een Avond Terug in de Tijd

Op camperplek Oase lijken de klokken langzamer te tikken. Een idyllische stop waar een avond onder de sterren met nostalgisch Trabant rijden ervaringen creëert die de ziel van historisch Rügen belichamen.

Camping bij de Boer: Authentiek Rügen

Verstrengeld met landelijke charme biedt camperen bij de boer Rügen een ongeëvenaarde kans om het eiland te verkennen. Kamperen tussen de akkers en weiden, kennis maken met boerenleven, en ontwaken met uitzicht op uitgestrekte velden, dat is een authentieke camperervaring.

De Diversiteit van Rügen’s Westkust

De westkust staat synoniem voor de diversiteit Rügen. Hier wisselen traditionele dorpjes zich af met ruige natuur, en bieden beschermde gebieden een rijkdom aan flora en fauna, een echt toevluchtsoord voor wie de verbinding met de natuur opnieuw wil aanhalen.

 • Ontdekking van de landelijke cultuur
 • Rustieke kampeermogelijkheden
 • Beleven van de stille natuurpracht
Activiteit Ervaring Locatie
Trabant rijden Unieke rondrit in historisch voertuig Camperplek Oase
Overnachten bij de boer Direct contact met de natuur Platteland van Rügen
Wandelen Verkenning van rustieke paden en natuur Rügen’s Westkust

Camperavonturen op het Eiland: Van Kustlijnen tot Hanzesteden

Onze camperavonturen Rügen nemen ons mee langs de adembenemende kustlijnen Rügen tot aan de historische Hanzesteden Duitsland. Iedere bocht op het eiland onthult nieuwe panorama’s en elk pad geeft ons vrijheid die alleen een camper kan bieden.

De diversiteit van de kustlijn is fenomenaal. Van steile kliffen tot serene stranden, onze avontuurlijke reis over het eiland Rügen laat ons de veelzijdigheid van de natuur hier beleven. Terwijl we met onze camper langs de kust rijden, voelen we de verbinding met de zee die continu aanwezig is op dit eiland.

Afwisselend trekken we ook landinwaarts om de rijke historie van de oude Hanzesteden te ontdekken. Deze steden, ooit belangrijke handelscentra, zijn nu fascinerende getuigen van de middeleeuwse architectuur en cultuur. Met de camper parkeren we aan de rand van de stad en verkennen we op ons gemak de geplaveide straten en de historische marktpleinen.

Hier is een overzicht van onze route die een balans biedt tussen natuur en cultuur:

 • Bezoek aan de krijtrotsen en natuurparken langs de kustlijn
 • Ontspannen dagen doorbrengen in de serene baaitjes en vissersdorpjes
 • Verkenning van de Hanzesteden met bezoeken aan musea en historische sites
 • Genieten van regionale gerechten in de kustdorpen

De onverwachte momenten maken onze camperavonturen Rügen extra bijzonder. Of het nu gaat om een spontane stop om de lokale markt te bezoeken of om een middag uit te blazen op een verborgen strand, het reizen met een camper biedt ons deze unieke flexibiliteit.

Actief op Rügen: Wandelen, Fietsen en Watersport

Als liefhebbers van actieve vakanties hebben we Rügen ontdekt als de perfecte bestemming voor een variëteit aan outdoor activiteiten. De combinatie van de Oostzee, het prachtige natuurpark Jasmund en de authentieke dorpskernen maken dit eiland tot een paradijs voor iedereen die wil wandelen, fietsen of watersporten.

Fietsroutes Ontdekken

Tijdens onze verkenning van de fietsroutes op Rügen ontdekten we een indrukwekkend netwerk aan paden die ons voerden langs kustlijnen, door bossen en over de rollende heuvels van het eiland. Fietsroutes Rügen brengen ons in contact met de serene natuur en de schilderachtige dorpen die het eiland te bieden heeft.

Wandelen langs Bezienswaardigheden

De wandelroutes Rügen zijn net zo divers als de fietsroutes. We hebben routes gevolgd die ons langs de krijtrotsen leidden en diep het Natuurpark Jasmund in. De paden zijn goed onderhouden en de bewegwijzering zorgt ervoor dat we ons volledig kunnen overgeven aan de schoonheid van de natuur.

Waterrecreatie: Zeilen en Surfen

Zeilen Rügen is een ervaring die we niet snel zullen vergeten. Met de wind in de zeilen, genietend van de rustige of juist de ruige wateren van de Oostzee, afhankelijk van het weer. Ook surfen Oostzee geeft een fantastisch gevoel van vrijheid, terwijl we de golven bedwingen langs Rügen’s kust.

Activiteit Locatie op Rügen Kenmerk
Fietsen Rond het eiland Afwisselend landschap, goed bewegwijzerde routes
Wandelen Natuurpark Jasmund Prachtige uitzichten, goed bereikbare bezienswaardigheden
Zeilen Oostzee Ideale windcondities, prachtige kustlijnen
Surfen Stranden van Rügen Uiteenlopende moeilijkheidsgraad voor alle niveaus

Lokale Smaken en Culinaire Ontdekkingen

Terwijl we ons avontuur op Rügen voortzetten, duiken we in de rijke verscheidenheid aan lokale smaken Rügen heeft te bieden. Van sfeervolle restaurantjes genesteld in de haven tot ambachtelijke streekproductenwinkels die verspreid liggen over het eiland, ontdekken we overal culinaire ontdekkingen Rügen ons presenteert.

De traditie van het eiland weerspiegelt zich in overheerlijke gerechten die zijn gemaakt met de meest verse en lokale ingrediënten. We treffen hier de échte smaak van de zee met vers gevangen vis, direct uit de Oostzee op ons bord. Maar de culinaire ervaring gaat verder dan dat.

 • Biologisch vlees, rechtstreeks afkomstig van lokale boerderijen
 • Huisgemaakte lekkernijen zoals jams, honing en ambachtelijke kazen
 • Traditionele Duitse gebakjes en broden, dagelijks vers bereid

We maken kennis met de echte Rügen-gastvrijheid wanneer we aanschuiven bij één van de lokale eetgelegenheden en met open armen worden verwelkomd. Dit zijn niet zomaar maaltijden; het zijn reflecties van de cultuur en tradities die het eiland rijk is. Iedere hap vertelt een verhaal, van de zilte zee tot de weelderige velden.

Op deze camperreis ontdekken we meer dan alleen landschappen; de unieke smaken van Rügen prikkelen onze zintuigen en verrijken onze reiservaring.

Of het nu een ontspannen lunch is of een sfeervol diner bij zonsondergang, elke maaltijd is een nieuwe kans om de lokale smaken van Rügen te verkennen en te genieten van culinaire ontdekkingen die het eiland te bieden heeft.

Conclusie

Een avontuurlijke camperreis Rügen staat synoniem voor een tapestrie van pittoreske landschappen, cultuurhistorische schatten en culinaire hoogstandjes. In elke bocht van dit prachtige Oostzee-eiland hebben wij ontdekkingen gedaan die onze verwachtingen ruimschoots overtroffen. De routing, die ons langs de adembenemende kustlijn voerde, benadrukte de natuurlijke schoonheid waar Rügen om bekendstaat.

Of het nu gaat om de verkenning van historische Hanzesteden, het trotseren van de fiets- en wandelroutes door natuurreservaten, of het genieten van lokale delicatessen, onze campervakantie bood voor ieder wat wils. De unieke ervaringen, van het overnachten op boerencampings tot het zeilen op de Oostzee, verrijkten ons avontuur en lieten ons het eilandleven van dichtbij beleven.

De onvergetelijke campervakantie op Rügen, met haar mengeling van ontspanning en activiteiten, heeft een onuitwisbare indruk op ons achtergelaten. We sluiten dan ook af met een ode aan dit Duitse eiland, waar de charme van oude tijden moeiteloos samengaat met het comfort en de vrijheid die het moderne camperen ons heeft geboden. Rügen heeft bewezen dat een camperreis de perfecte manier is om de betoverende veelzijdigheid van dit eiland te ervaren.

FAQ

Q: Wat zijn de hoogtepunten die we niet mogen missen tijdens onze campervakantie op Rügen?

A: Tijdens jullie camperreis op Rügen mogen jullie de beroemde krijtrotsen, de keizerlijke badplaatsen, het Naturerbe Zentrum met zijn Baumwipfelpfad en uitkijktoren, en de historische stad Stralsund niet missen. Ook de diverse natuurparken en de serene westkust zijn zeker een bezoek waard.

Q: Hoe bereiken we Rügen met de camper vanuit Nederland?

A: De route naar Rügen vanuit centraal Nederland duurt ongeveer acht uur. Jullie rijden via Bremen en Hamburg. Tip: vermijdt de spitstijden om vertragingen tijdens de reis te voorkomen.

Q: Waar kunnen we overnachten met onze camper op Rügen?

A: Rügen biedt diverse overnachtingsmogelijkheden voor camperaars, waaronder camperplek Oase, verschillende campings in Schaprode, en landelijke kampeerplekken bij lokale boeren voor een authentiek verblijf midden in de natuur.

Q: Is Rügen geschikt voor actieve vakantiegangers?

A: Jazeker! Rügen heeft talrijke fietsroutes, prachtige wandelpaden, waaronder door het Nationaal Park Jasmund, en biedt uitgebreide mogelijkheden voor waterrecreatie zoals zeilen en surfen aan de Oostzee.

Q: Kunnen we lokale gerechten proberen op Rügen?

A: Absoluut, Rügen heeft een rijk aanbod aan culinaire ontdekkingen. Lokale restaurantjes en streekproductenwinkels bieden de kans om authentieke smaken te proeven zoals verse vis, biologisch vlees en huisgemaakte lekkernijen.

Q: Wat moeten we meenemen voor een zorgeloze camperreis naar Rügen?

A: Het is verstandig om een paklijst te maken met alle benodigdheden, zoals kleding voor verschillende weersomstandigheden, een goed gevulde voorraadkast, noodzakelijke camperaccessoires en veiligheidsitems. Voer ook een grondige campercheck uit voor vertrek.

Q: Zijn er speciale voorzieningen voor campers op de camperplekken op Rügen?

A: Vele camperplekken op Rügen zijn uitgerust met voorzieningen die je nodig hebt zoals elektriciteitsaansluitingen, sanitaire voorzieningen en watertappunten. Het is raadzaam om vooraf te informeren naar de specifieke faciliteiten van de camperplek of camping waar je wilt verblijven.

Q: Is het mogelijk om het hele jaar door te camperen op Rügen?

A: Hoewel Rügen een populaire zomerbestemming is, kan je er in principe het hele jaar door terecht met de camper. Houd er wel rekening mee dat sommige campings en camperplekken seizoensgebonden zijn. Check dus vooraf de beschikbaarheid tijdens het laagseizoen.

Q: Hoe toegankelijk is Rügen voor mensen met een beperking?

A: Rügen heeft meerdere faciliteiten die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Het Naturerbe Zentrum, met zijn Baumwipfelpfad en uitkijktoren, is hier een goed voorbeeld van. Informeer vooraf over de toegankelijkheid bij specifieke bezienswaardigheden en camperplekken.

Q: Kan ik ook een camper huren op Rügen, als ik er geen zelf bezit?

A: Ja, er zijn mogelijkheden voor camperverhuur op Rügen. Het is aan te raden dit van tevoren goed te regelen, zodat je verzekerd bent van beschikbaarheid en kan genieten van alle vrijheid die een camper je biedt tijdens de vakantie op Rügen.

Bron Links