U-Boot museum Sassnitz

In Sassnitz op Rügen vind je het U-Boot museum, oftewel het onderzeeboot museum. Het museum is gevestigd in de van oorsprong Britse onderzeeboot Her Majesty’s Submarine Otus uit 1963. Dit model onderzeeboot werd gebouwd tussen 1959 tot 1967 gebouwd en stond bekend om zijn fluisterstille motor. Daarom kreeg deze boot de U-Boot museum sassnitzbijnaam “Silent Hunter”, oftewel Stille Jager. Om te kunnen duiken tot diepten van maar liefst 300 meter werd deze onderzeeër gemaakt met drukcabines van extra dik staal. De H.M.S. Otus heeft 28 jaar gediend bij de Royal Navy van Groot Brittannië, en werd onder andere ingezet bij de Falkland eilanden. Van dit type onderzeeër werden in totaal 27 boten gebouwd, een deel was voor de Engelse marine, de overige schepen werden verkocht naar onder andere Canada, Australië en Chili.

Omgebouwd tot museum

Na zijn actieve dienst ging de Otus in Duitsland voor anker om te worden omgebouwd tot museumboot. Bij een bezoek krijg je een realistisch beeld van het leven aan boord van een onderzeeboot zoals dat er in de jaren 60 tot en met 80 van de vorige eeuw aan toe ging. Er wordt aan de hand van informatie en tentoonstelling van gebruiksvoorwerpen duidelijk uitleg gegeven over het leven aan boord en het functioneren van de bemanning. Je kunt ook de machinekamer en het geavanceerde controlecentrum van de onderzeeboot bekijken. Door de twee nog functionerende periscopen kun je een blik werpen op de haven van Sassnitz. Drie voormalige bemanningsleden, die de Otus in 2004 bezochten om te zien hoe “hun” onderzeeboot tot museum was omgebouwd, constateerden dat het ruim nog steeds zo rook als in de tijd dat zij aan boord werkten.

Het gehele jaar te bezoeken

Het U-boot museum is het gehele jaar geopend. Je kunt er dagelijks terecht vanaf tien uur ’s morgens. Tijdens de zomerperiode is het museum tot ’s avonds 19.00 uur geopend, in het voor- en na-seizoen tot 18.00 uur en in de winterperiode tot 16.00 uur.

Foto’s van U-Boot museum Sassnitz