Het Störtebeker Festival wordt ieder jaar gehouden van eind juni tot begin september. Het wordt sinds 1993 georganiseerd en het vindt plaats aan de oever van de Jasmund Bodden in de plaats Rasewiek op Rügen. Het is het meest succesvolle openluchttheater van Duitsland. Dat het festival razend populair is blijkt uit het feit dat in 2007 de vier miljoenste bezoeker werd verwelkomd en in 2009 de vijf miljoenste. Gemiddeld worden de diverse voorstellingen die tijdens het festival worden gespeeld door zo’n 4600 mensen bekeken.
De geschiedenis van het Störtebeker Festspiele
Tijdens de DDR tijd werd in 1959 het natuurlijke podium gebouwd waar tot op de dag van vandaag de voorstellingen worden gegeven. De eerste voorstelling die werd gespeeld was de dramatische ballade “Karl Störtebeker” en daaraan heeft het hedendaagse festival ook zijn naam te danken. Deze historische voorstelling werd gespeeld van 1959 tot 1961 en in de zomers van 1980 en 1981. Er werkten ongeveer 1000 mensen aan mee en de vijf voorstellingen trokken in totaal 670.000 bezoekers. Sinds de vernieuwde voorstellingen vanaf 1993 hebben vele acteurs en regisseurs aan het festival meegewerkt. In de voorstellingen wordt in delen het levensverhaal verteld van de roemruchte zeerover Karl Störtebeker en zijn kornuiten. Het complete verhaal wordt verteld in opeenvolgende jaren, dus als je het hele levensverhaal van Karl Störtebeker wilt horen dan zul je ieder jaar tijdens het festival naar Rügen moeten reizen. In 2012 is de nu lopende cyclus van vertellingen begonnen.
Nog steeds een populair festival
Het Störtebeker Festival is nog steeds razend populair. Sinds de eerste voorstellingen in 1993 was er alleen in 2006 een daling in het aantal bezoekers te bemerken. Dit werd veroorzaakt door het slechte weer en door de economische crisis die toen langzaam zichtbaar werd in Duitsland en dus ook op Rügen. Het festival ontvangt geen subsidie en is geheel afhankelijk van de bezoekers van de voorstellingen en de bijdragen van sponsors.