wikimedia

De Schwanenstein

De Schwanenstein is een grote zwerfkei die ongeveer 100 meter ten noordoosten van de haven van de plaats Lohme op het eiland Rügen ligt. De steen ligt in de Baltische Zee en heeft een geschat gewicht van 162 ton. De Schwanenstein is ongeveer 60 kubieke meter in omvang. Daarmee is het de vijfde qua grootte van de 20 zwerfkeien die Rügen rijk is en die ook beschermd zijn. De Schwanenstein komt ook voor in het stadswapen van Lohme, wat aangeeft dat de bewoners trots zijn op “hun” zwerfkei.

De herkomst van de Schwanenstein

Wikimedia

De Schwanenstein is gemaakt van hamer graniet, een zeer harde soort graniet. Hoe de steen op zijn huidige plaats terecht is gekomen is niet helemaal zeker, maar zeer waarschijnlijk is de steen van het eiland Bornholm naar zijn huidige locatie vervoerd gedurende de laatste ijstijd. Aan de westkant heeft de steen een grote barst die in de loop van de tijd steeds groter wordt. Er wordt rekening mee gehouden dat er ooit een stuk van de steen zal afbreken. De spleet in de Schwanenstein wordt steeds breder doordat ijskristallen in de steen de twee delen steeds verder uit elkaar duwen.

Legendes over de Schwanenstein

Zoals alle beroemde bezienswaardigheden gaan er ook over de Schwanenstein bij Lohme de nodige verhalen en legendes. Zo is er een legende die vertelt dat baby’s werden afgeleverd door Adebar de ooievaar. Die verstopte ze in de spleet van de rots, waarna ze door zwanen aan land werden gebracht. Een triest verhaal speelde zich af op 13 februari 1956. Een aantal kinderen was aan het spelen aan de kust van de Oostzee toen het weer plotseling omsloeg. Het ijs waar de jongens op speelden brak als gevolg van een hevige storm. Een aantal van hen verdronk, maar drie wisten zich vast te klampen op de Schwanenstein. Helaas mislukten alle pogingen om de jongens te redden. Pas de volgende dag toen de storm was gaan liggen konden hun lichamen van de rots worden gehaald. Op initiatief van de kinderen van Lohme is in 1995 een gedenkteken op hun graf geplaatst.