Alternatief voor Rügen in de winter: Wintersport in Arena Sauerland

By Niek februari 7, 2023 3 Min Read

Een verblijf op het prachtige Rügen is in ieder seizoen een aanrader, maar voor de mensen die het eiland zo nu en dan eens willen afwisselen met een wintersportbestemming moeten op het Duitse vasteland zijn. Er zijn namelijk verschillende gebieden in Duitsland waar je de latten onder de voeten kunt binden voor een welverdiende wintersportvakantie.

Waar in ieder geval iedere winter sneeuw én heuvels te vinden zijn, is het prachtige Sauerland in Noordrijn-Westfalen en Hessen. De sneeuw komt uit de lucht of uit sneeuwkanonnen, maar zorgt hoe dan ook voor de ideale omstandigheden voor jouw wintersportvakantie in Arena Sauerland. In dit artikel veartellen we je er meer over.

Wintersporten in Arena Sauerland: hier moet je zijn

Een paar dagen skiën of snowboarden is ontzettend populair onder Nederlanders en dat is niet voor niets het geval; Sauerland ligt namelijk redelijk dicht in de buurt van de Nederlandse grens. Daarnaast is het een perfecte bestemming om je wintersportskills weer onder de knie te krijgen. Je vindt hier namelijk weliswaar geen afdalingen zoals in Oostenrijk en Frankrijk, maar je kunt hier gegarandeerd heerlijk wintersporten. In Arena Sauerland vind je namelijk 45 kilometer aan pistes waarvan 21 kilometer rood is en 22 kilometer blauw. Voor de echte durfals is er een zwarte piste van 2 kilometer aanwezig.

 

De hoogtes van de pistes verschillen tussen de 560 meter en 840 meter hoogte, waardoor er voor ieder wat wils te vinden is. Extra leuk: voor de freeriders onder ons is er een funpark aanwezig! Daar kun je lekker stunten op je snowboard of ski’s. Het zijn vaak voornamelijk jongeren die dit doen maar voel je vrij om het ook eens te proberen. De plaatsen die het meest populair zijn in Arena Sauerland zijn Winterberg en Willingen. Beide plaatsen hebben ook nog eens genoeg loipe-mogelijkheden én leuke après-ski opties.

Winterberg of Willingen: voor welk gebied ga je?

Arena Sauerland is de plek voor veel Duitsers en Nederlanders om een dagje of een weekend te wintersporten. Zij kiezen vaak tussen Winterberg óf Willingen en niet voor allebei – dat terwijl beide gebieden toch echt totaal verschillend zijn. Winterberg is hiervan het meest populaire gebied. Dit is eveneens het grootste skigebied met meer dan 20 kilometer aan pistes. Omdat het skigebied verspreid ligt over zes bergen voelt het ook daadwerkelijk groot aan. Het dorp is daarnaast levendig en écht gezellig; er is ook van alles te doen voor de niet-wintersporter. Wat ook goed is om te weten is dat er veel moderne stoeltjesliften te vinden zijn en dat er een redelijk steile piste is genaamd de Slalomhang.

 

Kijken we naar Willingen dan zien we ook diverse voordelen. Dit skigebied wordt vaak gezien als het kleine broertje van Winterberg, maar heeft echt heel veel te bieden. Zo vind je er 16 kilometer aan pistes verspreid over drie bergen. Daarbij zijn er een paar afdalingen die zo lang zijn dat ze tot de langste van heel Sauerland worden gerekend. Wat je ook niet moet vergeten, is dat de uitzichten in Willingen magisch zijn. Daardoor voelt het soms net alsof je je in de Alpen bevindt. Dat helpt natuurlijk ook door het feit dat er een gondellift aanwezig is en dat er allerlei accommodaties direct aan de pistes liggen. Het grootste voordeel ten opzichte van Winterberg is dat het in Willingen vaak veel rustiger op de pistes is.

Andere activiteiten dan wintersporten in Sauerland

Voor welk gebied je ook gaat; er is altijd van alles te beleven in Sauerland. Zelfs wanneer je niet echt dol bent op wintersport is het een prachtig gebied om in de winter (én in de zomer) naartoe te reizen. In de koude maanden is het er hartstikke gezellig door de vele wintersporters, de sneeuw en de barretjes aan de pistes. Ook kun je in die periode diverse andere activiteiten ondernemen naast skiën of snowboarden. Wat dacht je van een paar rondjes schaatsen op de ijsbaan in Willingen? Met de onderstaande activiteiten is Sauerland óók een leuke bestemming voor mensen die niet van wintersport houden:

 

  • Rodelen in Winterberg. Er zijn verschillende plekken in zowel Winterberg als Willingen waar je met een rodel naar beneden kunt, zoals Rodellift Bremberg en Förderband Tenne.
  • Een ritje met een arrenslee die voortgetrokken wordt door paarden. Dat is een bijzondere manier om het Sauerlandse landschap eens goed te bekijken. In de winter is zo’n tocht extra bijzonder, omdat je je ogen uitkijkt in de besneeuwde bossen en prachtige natuur.
  • Wandeltocht met husky’s. In Schmallenberg kun je het bos in met een roedel husky’s. De honden zitten door middel van een buikriem vast aan je lijf en laten je op die manier de mooiste plekjes zien van de natuur in Sauerland.
  • Olympisch bobsleeën in Winterberg. Kom bobsleeën op de snelste baan van Europa in Sauerland.
  • Maak een mooie winterwandeling met of zonder sneeuwschoenen. Er zijn verschillende wandelroutes verspreid door Sauerland waar je in de winter goed kunt wandelen.